Direktlänk till inlägg 12 maj 2008
2 dl olivolja
½kg hackad gul lök
2 dl okokt ris
2 msk dill eller mynta
2 dl varmt vatten
2 msk salt
50-60 färska eller konserverade vinblad
1 citron
1 tsk svartpeppar
Häll lite matolja i en gryta och fräs löken tills den blivit mjuk.
Tillsätt riset och 1 dl olivolja och låt det koka under lock i ca 5 min.
Lägg i resten av ingredienserna förutom vinbladen, citronen och 1 dl olivolja.
Låt skjuda i 5 min, sedan svalna. Skölj vinbladen i kallt vatten.
Lägg varje blad med den glansiga sidan neråt och lägg några teskedar fyllning och rulla ihop(inte för hårt, för riset kommer svälla).
Täck botten av en kastrull med vinblad och lägg dolmarna brevid varandra i lager. Droppa sedan över citronsaft och tillsätt resten av olivoljan och 1 dl hett vatten. Lägg en tallrik på dolmarna för att undvika att dom öppnar sig och låt dom skjuda under lock i ca en timme.
Låt sedan vinbladsdolmarna svalna i kastrullen.
Servera med tzatziki, kalla.
Gott och nyttigt!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 |
14 |
15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 | 23 |
24 | 25 | |||
26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|